RESUMÉ PLÅT17

Den 16 mars arrangerades arkitekturdagen PLÅT17 för tionde året i följd. På Münchenbryggeriet i Stockholm bjöds över 300 arkitekter på inspirerande föreläsningar om metallfasadernas möjligheter. För sjätte året delade PLÅT-seminariet också ut hedersutmärkelsen PLÅTPRISET, vilket gick till Förstberg Ling för ”House for Mother”.

PLÅT-seminariet blev en välbesökt, mötesintensiv och inspirerande tillställning. I materialutställningen möttes besökare och experter inom de olika plåtmaterialen, taksäkerhet, plåtslageriarbete och infästningar. Här knöts många nya kontakter och sorlet från alla samtal var mycket hög.

Tid för mingel och utställning varvades med föreläsningar av internationella starchitects och kortare föreläsningarna om i huvudsak nordiska projekt. Det bjöds på vackra, innovativa, provocerande, miljövänliga och smarta byggnader med fasader av rosttrögt stål, rostfritt stål, färgbelagd stålplåt, aluminium, koppar, titanzink samt sandwichelement – ett projekt för varje material.

 

Mexikanske arkitekten och inspiratören Michel Rojkind, Rojkind Arquitectos, glänste med sin arkitektur och samhällsvänliga byggnader och rev ner många skratt i uppvisning av Mexikanska lösningar på såväl problem som arkitektur. Och han deklarerade tydligt ”If we design spaces for other things to happen, they will. They will be used and occupied in ways where we can learn to understand the future life of buildings.”

 

Nuno Fontarra från Holländska Mecanoo imponerade med stora kulturkomplex där mod och snabba idéer visade sig vara en viktig del i jakten på prestigefulla uppdrag i Asien. Fontarra liksom Rojkind betonade vikten av att lära känna en byggnads plats och lokala kultur och att ta vara på tillgänglig hantverkskompetens. Skeppsbyggarnas fantastiska arbete med National Kaohsiung Centre for the Arts i Vietnam berörde nog de flesta åhörare.

 

Ytterligare en holländare som intog scenen var Gijs van der Velden från 3D-printing innovatörerna MX3D. Han visade upp företagets pågående paradprojekt, världens första 3D-printade stålbro och delade med sig av en mycket experimentell och lekfull inställning till utvecklingen. ”Först leker vi fram metoderna och sedan kollar vi vad vi kan använda de till”, förklarade Gijs som egentligen är utbildad jurist, men nu alltså lägger ner sin själ i att utveckla 3D-printingen för bland annat byggindustrin.

 

En annan höjdpunkt på dagen var utdelningen av PLÅTPRISET 2017 som gick till Förstberg Ling för ”House for Mother” i Linköping.
Läs hela motiveringen här>>
.
Se Björn Förstbergs föreläsning här >>
.

 

För att fira att det var den 10:de gången som PLÅT-seminariet arrangerades i syfte att inspireras av metallfasadernas möjligheter, delas det även ut ytterligare tre hedersutmärkelser till några speciella byggnader som har uppförts under dessa år.

PLÅT 10 år hedersutmärkelse tilldelades:

Terroir och Kim Utzon arkitekter för tornhuset, World Maritime University i Malmö.
Motivering: För modet att tillföra helt nya vinklar och en helt ny attityd. En expansion som skapat nya värden åt inte bara moderbyggnaden utan även hela staden.

White Arkitekter för Stockholm Waterfront i Stockholm
Motivering: För bedriften att lyckas skapa nytt på byggnadshistorisk mark, skapa debatt och engagemang samt en ny Stockholmssiluett. En glimrande stålkrona värd sitt epitet.

Tham & Videgård Arkitekter För Arkitekturskolan KTH i Stockholm
Motivering: För förmågan att ställa likhetstecken mellan rost, robust och organisk formation. Ett verk som frambringar stolthet hos både brukare och betraktare.

Samtliga vinnare mottog metallkonstverk skapat av Marie-Louise Kold.

För att lyfta 10-årsjubileumet hade några av PLÅTs tidigare föreläsare och kända arkitekter skickat sina hälsningar.

 

Alla deltagare hade möjlighet att delta i en PLÅT-quiz som blev till en promenad runt i utställningen. De glada vinnarna till två pallar från Max Lambs, Last stool splatter för Hem, blev Elin Pantzare och Marylou Musat.

 

Deltagarna hade även möjlighet att lämna sina förslag på mönster till flexforming av fasadplåtar. Emil Winberg från Temagruppen var den kom fram till det bästa förslaget, vilket även var det som var mest lämpat för genomförande. Resultatet i färdigt format kommer att publiceras i PLÅTs kanaler.

 

Vi tackar också för alla fina omdömen och hejarop som framkom i den enkät som gjordes veckan efter PLÅT17.

Mycket inspirerande!
Informativt, inspirerande och välarrangerat. Att se fram emot!
PLÅT, helt i en klass för sig! Grattis!
Trevligt, trångt och stimmigt
Föredragen höll hög klass, bjöd på mycket kunskap och var inspirerande!

NÅGRA AV FÖRELÄSNINGARNA FRÅN PLÅT17