RESUMÉ PLÅT16

Den 10 mars samlades 250 deltagare, i huvudsak arkitekter för att förkovra sig i metallfasadernas möjligheter. Det bjöds på inspirerande och tänkvärda föreläsningar samt uppstod många givande samtal mellan arkitekter, plåtkonsulter och materialleverantörer.

Karismatiske arkitekten Michel Rojkind, Rojkind Arquitectos, gjorde stor succé. Han levererade en intensiv föreläsning om livet som arkitekt och samhällsbyggare i Mexico City. Rekordsnabba byggen och problemlösningar i sann MacGyver-anda rev ner många skratt och hans uttrycksfulla, kreativa metallfasader väckte stor beundran. Men det var den återkommande frågan What are you giving back?, hans uppriktiga vilja och stora engagemang i att med sin arkitektur verkligen göra skillnad för människor, som berörde på djupet.

Dagens andra stora stjärna Julie Eizenberg, Koning Eizenberg Architecture, delade också med sig av ett betydande socialt engagemang. Utifrån introduktionen ”Opportunity hides in plain sight”, delade Julie Eizenberg med sig av stor arkitektur, innovativa metalornament och alltid lika kostnadseffektiva lösningar för att lösa en bostadskris som är lika påtaglig i Santa Monica som i svenska storstäder. Hon poängterade att materialvalet aldrig är det första ett projekt börjar med. Men hon erfar att metall på tak och fasad ofta blir svaret och lösningen på de behov och frågeställningar som kommer med byggnadernas utmaningar.

Minst lika intressanta var de kortare föreläsningar om sju specifika projekt. Kim Utzon, Kim Utzon arkitekter, presenterade det aluminiumklädda Tornhuset i Malmö. En byggnad som vuxit fram utifrån trianglar, skygglappar gentemot en ”ful” grannbyggnad, respekt för moderbyggnaden, den gjutna bronsfasaden på nu rivna Folk art museum i New York liksom de svenska plåttaken med torn och kupor. Ett nytt landmärke för Malmö som utmanat arkitekten på många plan.

Magnus Almung och Fritz Olausson, Tengbom, bjöd på en uppvisning i stor materialkunskap och drivet detaljarbete i sin presentation av Alingsås Tingsrätt som förärats med titanzink på både tak och fasad. Byggnaden har väckt många känslor, inte minst hos Alingsåsborna. Magnus och Fritz fick också ta emot PLÅTPRISET 2016 för Alingsås Tingsrätt med en uppmaning till Alingsåsbon att med tillförsikt följa varje årsring på denna gedigna byggnad.

Grethe Haugland från norska LINK arkitektur var på plats för att visa upp ett storskaligt bostadsprojekt, Verket 4, med dominerande rosttrög fasad i intresseväckande vinklar. Byggnaden stod klar under 2015 men kunde redan nu visa upp hela spektret av patineringsprocessens vackra färgskala.

Arkitekt Bernard Ropa, Ropa Architecture, berättade om en byggnad som bär rostfritt inifrån och ut. College Raymond Mondon i franska Metz är en yrkesskola inom gastronomi. Bernard hade därför plockat upp det rostfria i köksutrustningen och applicerat den även på fasaden. Han visade på en stor bredd med den rostfria plåten vilken bjöd på ett mångbottnat uttryck, från dov spegling till spektakulär med gnistrande reflexioner.

Vad är möjligt? Det var frågan som Petra Jenning och Edvin Bylander från Fojab arkitekter ställde sig innan det tog sin an plåtmaterialet. FOJAB arkitekter hade under PLÅT16 premiär för sitt plåtvikningsprojekt - en innovation som utvecklats i samarbeta med Plåtexpressen. Både i utställningen och från scenen fick besökarna ta del av kurvade aluminiumkompositskivor. En helt ny upplevelse har framkommit genom dialog mellan arkitekter och plåtslagare liksom mellan gestaltningen och materialet. Petra och Edvin förklarade att lösningen ligger i att ange en kurva och låta materialet reagera snarare än att tala om resultatet ska bli.

Helsingkrona nation i Lund presenterades av Lars Palm, även han från FOJAB arkitekter. Byggnaden är inget mindre än ett 13 våningar högt koppartorn med studentbostäder. Dyrt? Nej, menade Lars och förklarade att kunden hade konstaterat att underhållsfritt är billigt. Ett högt koppartorn är uppseendeväckande i sig, men här lät man även förpatinera delar av plåtarna för att skapa ett levande skådespel under patineringsprocessen.

Jens Kert Wagner från danska COBE bjöd på en by av lador med barnsliga förtecken. Han visade med självklarhet hur den enklaste och billigaste stålplåten kan bli enastående arkitektur och han deklarerade att en svartmålad stålfasad inte är död, vilket han också levererade övertygande bildbevis på.

Genomgående kom mycket av samtalen och föreläsningarna att handla om hur goda samarbeten skapar framgångsrik arkitektur liksom den stora bredden av metallernas funktions- och uttrycksmöjligheter. Moderator Anna Bellman Iedde scensamtalen och hade vid sin sida även plåtkonsult Ola Svensson för kommentarer och instick om tekniska detaljer. I pauserna minglade besökare och materialxeperter i utställningen vilket resulterade i många ingående samtal om allt från plåtmaterialen och bearbetningsmöjligheter till skruv, falsar, patinering, solceller och återvinning.

Tack alla deltagare och medverkande för en givande dag. Vi ser så fram emot att gå vidare med de delade erfarenheterna och alla nya möten. Ett stort grattis Tengbom för PLÅTPRISET 2016!

Några av de reaktioner som deltagarna delade med sig av efter evenemanget:

”Föreläsningarna håller väldigt hög klass!”

”Skoj evenemang som behövs och inspirerar”

”Jättefin dag och jag är glad att jag fick komma!”

”Inspirerande mässa med ett av de mest intressanta teman på material”