Melike Altınışık

Melike Altınışık Architects

Melike Altınışık arkitektur landar nästan bortom framtiden. Hon är aktuell med ett futuristiskt höghöjdstorn och ett robotmuseum som byggs av robotar.

Melike Altınışık är grundaren till Melike Altınışık Architects – MAA i Istanbul. Hennes innovativa och progressiva arkitektur vittnar om att hon inte räds några utmaningar, men också att hon tänker lite längre, att hon förstår framtiden. Hon har själv uttryckt sin strävan att se det osynliga bortom verkligheten och arkitektbyråns signum är att alltid ha ett visionärt perspektiv. Melike Altınışık Architecture är ett ungt arkitektkontor som hanterar omfattade projekt, och de gör det med gott självförtroende. Tryggheten skapas enligt Melike av grundlig research och samarbeten med rätt expertis.

Melike har belönats med priser i sin a roller som arkitekt, designer och pedagog. Hon har fått ett antal prestigefyllda designutmärkelser så som EUROPE 40 under 40, FEIDAD Design Award 07 och Swiss Art Award. Innan hon startade sin arkitektbyrå i Istanbul arbetade hon i London som huvudarkitekt hos Zaha Hadid Architects (2006-2012). Hennes arbete där omfattar prisvinnande projekt så som Eli & Edyth Board Art Museum (USA), Tripoli Conference Center (Libyen) och Abu Dhabi Performing Arts Center (Abu Dhabi).

Melikes arbeten rör sig obehindrat över hela skalan, från litet till störst, allt från design av accessoarer, via sin plattform Mimmel, till att just nu bygga Istanbuls högsta byggnad, Çamlıca TV and Radio Tower. Hon är hängiven utvecklingen av ett innovativt förhållningssätt till arkitektur, urbanism och design och har fått arkitekturvärldens förväntansfulla blickar på sig – Melike sätter reglerna för sin egen arkitektur, men många kommer ta efter.

Robot Science Museum, Seoul

Melike Altınışık Architects vann uppdraget i en tävling, där kriterierna för att få utforma Seoul Robot Science Museum (RSM) var att stödja allmän utbildning i robotik och öka allmänhetens kunskaper och intressen i robotar. MAA:s design för RSM är en viktig katalysator för att främja vetenskap, teknik och innovation i hela samhället. Museet kommer inte bara att visa robotar, utan allt från design, tillverkning och konstruktion till tjänster, där robotar spelar huvudrollen. Därför startar RSM sin första utställning med sin “egen konstruktion” där byggnadsarbetet utförs av robotar. Ett team av robotar kommer att montera museets svepande metallfasad, vilket även sparar tid och pengar. Vägledda av BIM, kommer de att forma, montera, svetsa och polera fasadens metallplattor. Ett annat team av robotar kommer att 3D-printa betong för det omgivande landskapet. Den officiella öppningen förväntas bli under 2022.

Çamlıca TV and Radio Tower, Istanbul

Snart står det klart, Istanbuls futuristiska och 369 meter höga Çamlıca TV och Radio Tower, som ska bli det högsta tornet i Istanbul. Förutom att ersätta föråldrade kommunikationsfunktioner står tornet för stolthet och framtidstro. Arkitektoniskt förmedlar tornet en känsla av rörelse och rytm genom att dess siluett förändras när man ser den från olika håll runt om i Istanbul. Här kombineras elegans och skönhet med matematiska beräkningar och geometri, vars innovativa koncept gör att volymer för verksamheter så som restaurang, utställningsytor, mötesplatser och panoramahiss kan fästas på hela tornets kärna. Påbyggnadstekniken som används ska symbolisera tillväxten av Istanbul.