PLÅTPRISET 2016

TILL TENGBOM FÖR ALINGSÅS TINGSRÄTT

Den 10 mars, arrangerades arkitekturdagen PLÅT16 för nionde året i rad. I Eriksbergshallen i Göteborg föreläste internationella stjärnarkitekter som Michel Rojkind och Julie Eizenberg, vilka varvades med presentationer av metallfasader på skandinaviska byggnader. För sjätte året i rad delade PLÅT-seminariet också ut hedersutmärkelsen PLÅTPRISET. Det gick till Tengbom för Tingsrätten i Alingsås.

PLÅTPRISET delas ut av PLÅT-seminariet* och tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

I år föll valet på Tengbom för Alingsås tingsrätt. En byggnad som med sin helt titanzinkklädda volym väcker känslor. Juryn imponerades av arkitekternas materialkännedom och höga ambition ända ner till detaljnivå.

I år fick vinnarna förutom titeln, blommor, plåtdiplom, ära och berömmelse – även ta emot det nyframtagna plåtpriset, ett metallkonstverk, signerat Marie Louise Kold. PLÅTPRISET 2016 mottogs av Fritz Olausson och Magnus Almung från Tengbom.

– Vi är jätteglada och otroligt hedrade över PLÅTPRISET. Vi vill rikta ett stort tack till Tingsrätten och Domstolsverket samt till Hisingstads bleck- och plåtslageri. Det är faktiskt Tingsrätten som har drivit på och gjorde så att vi fick fram det här förslaget och att det kunde bli verklighet, sa en nöjd Fritz Olausson.

JURYNS MOTIVERING:

”PLÅTPRISET 2016 tilldelas en byggnad som väcker känslor. Med tydlig karaktär, likt en småskalig bergskedja med självständiga toppar, utstrålar den styrka och säkerhet lika väl som livfullhet. Den monolitiska volymen bär genomgående ett material med löfte om ett vackert och vist åldrande och trots det starka kontrasterandet gentemot moderbyggnaden, grundar sig utförandet i stor respekt för den ursprungliga volymens arkitektur och material. Här tillåts anrikt att samspela med modernt, för att mötas i ett nytt uttryck som med tiden kommer att föra dem allt mer samman. Upphovsmännen har varit påstridiga i sitt materialval, vilket bottnar i mycket god materialkännedom. En förtrogenhet som också har möjliggjort detaljrikedom i det finstilta liksom utrymme för stor hantverksskicklighet. Alingsås invånare bör med tillförsikt följa varje årsring på denna gedigna byggnad.”

Arkitekt: Tengbom
Hyresgäst: Alingsås tingsrätt
Byggherre: Hemfosa Fastigheter AB
Entreprenör: Serneke Byggnads AB
Metallfasad: Rheinzink
Plåtslageri och monteringsarbeten: Hisingstads bleck- och plåtslageri AB

Kontakt:
Fritz Olausson, Tengbom
070- 852 01 20
[email protected]

Magnus Almung, Tengbom
031-708 38 01
[email protected]

Åsa Ragnarsson, producent PLÅT16 (Far from standard)
0708-80 82 19
[email protected]

OM PLÅTPRISET:

PLÅTPRISET är ett hederspris, vilket delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen utdelas en gång per år i samband med PLÅT-seminariet.

VINNARE AV PLÅTPRISET 2015 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2014 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2013 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2012 >>
VINNARE AV PLÅTPRISET 2011 >>

Magnus Almung och Fritz Olausson, Tengbom, vinnare av PLÅTPRISET 2016. Foto: Anna Hållams.

Alingsås tingsrätt. Foto: Fritz Olausson och Magnus Almung.

 

Klicka här för att ladda ned högupplösta bilder.